Anne Frank Stichting

Rondleidingsbrochure | Serie

Stacks Image 3816
Stacks Image 3839
Stacks Image 1189
Stacks Image 7742
Stacks Image 1261
Stacks Image 1264
Een museum met een verhaal
Museumgids voor het Anne Frank Huis
De informatiebrochure die elke bezoeker van de Anne Frank Huis krijgt, was toe aan een update. Met name de wens van het museum om een plattegrond toe te voegen, vroeg om een geheel eigen oplossing.
Beukers Scholma hebben de route die bezoekers afleggen als uitgangspunt genomen voor de plattegrond. Zo ontstond het idee van een lint, dat drie­dimensionaal door het gebouw slingert. De uitwerking door Frédérik Ruys geeft een prachtig overzicht van het hele museum. Het ruimtelijk ontwerp oogt zo vanzelfsprekend dat je bijna zou denken dat het er altijd al was.
Bij elke beschrijving keert het lint terug boven de tekst als een elegant houvast voor de bezoeker. Een stip geeft aan in welke ruimte hij zich bevindt en hoe ver hij nog heeft te gaan.
Verschillende kleuren visualiseren vervolgens het onderscheid tussen achterhuis en de rest van het museum. Haico: ‘Buitenlandse bezoekers hebben moeite met het begrip achterhuis. Deze visualisatie helpt hen te begrijpen hoe het in elkaar zit.’
Het blijft een uitdaging om in volkomen onbegrijpelijke talen als Japans en Russisch goede lettertypes te vinden voor het onderscheid tussen citaat en tekst. ‘En dan blijkt elke keer alles er goed in te staan’, zegt Marga, ‘als je hier gevoel voor hebt, maakt het niet uit om welke taal het gaat.’ Dat is ook Beukers Scholma: voor publicaties in geheimschriften als Japans, Koreaans, Chinees, Russisch, en Hebreeuws, gespiegeld, ondersteboven, achterstevoren en binnenstebuiten, draaien ze hun hand niet om.

Marjo Janssen
soort project rondleidingsbrochure, serie
edities Chinees, Duits, Engels, Frans, Hebreeuws, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Portugees, Russisch, Spaans
omvang 24 pagina’s
werkzaamheden ontwerp, realisatie

in opdracht van Anne Frank Stichting
tekening huis Frédérik Ruys
fotografie omslagen Kees Hummel
zetwerk Ivriet Cubicle Design, Miritte Ben Yitzchak
druk Booxs

bovenstaande fotografie Maarten Pieterse
beukers scholma
Stacks Image 3929
nieuwe gracht 40, 2011 ng haarlem
beukers scholma
nieuwe gracht 40, 2011 ng haarlem