Stacks Image 906
Stacks Image 950
Stacks Image 1059
Stacks Image 954
Stacks Image 1068
Stacks Image 1070
Stacks Image 1055
Stacks Image 1028
Stacks Image 1040
Stacks Image 1074
Stacks Image 1077
Stacks Image 1036
Stacks Image 1044
Fedrigoni is een Italiaanse papierfabrikant met een wijde range aan papiersoorten voor grafische toepassingen (ruim 2.500). Dat Fedrigoni prachtige en betaalbare soorten heeft is niet bij elke boekontwerper bekend. Daarom vroeg Fedrigoni Benelux aan Beukers Scholma om een selectie toegankelijk te maken voor boekontwerpers.

Naast onze eigen jarenlange ervaring met papiercollecties zijn wij begonnen met een onderzoek naar wat de concurrentie aan collecties en producten ter promotie van papier verspreid onder ontwerpers. Het onderzoek bestond uit het goed bekijken van deze producten op functionaliteit en werking en we vroegen tien collega boekontwerpers/bureaus om hun mening middels een korte enquête.
Onze conclusie uit het onderzoek was dat we een product zouden moeten ontwikkelen dat voornamelijk heel prettig werkt en de kwaliteit van het papier goed laat uitkomen. Daarbij hebben we ook goed gekeken welke papiersoorten ontwerpers voor boeken graag gebruiken. Het moest een papieroverzicht worden dat werkt als een gereedschap (een Tool) en er is om de boekontwerper te ontzorgen. Keuzes maken moet vaak snel en onder druk.

Het resultaat is vier ordners in één box. Hiermee heeft de boekontwerper alles wat hij nodig heeft: van band naar schutbladen tot gevarieerd boekblok. Technische informatie die een boekontwerper nodig heeft is snel beschikbaar doordat deze op elk monstervel is afgedrukt. Dus geen gezoek naar en in tabellen die elders zijn opgenomen. Gek genoeg een noviteit voor dit soort producten.
Het is een echt Tool voor boekontwerpers. Met de uitneembare monstervellen op prettig A5-formaat kan de ontwerper eenvoudig vergelijken of favorieten markeren door de monsters omhoog te zetten met de extra ponsgaten. Personifiseren kan met de bijgeleverde notitie-stroken. Door een ingetogen vormgeving stelt de Tool for Book Designers zich bescheiden op in de kast of op de werktafel. We denken daarmee te bereiken dat ontwerpers het graag gaan gebruiken.

De Tool for Book Designers is in nauwe samenwerking met Fedrigoni Benelux en Zwaan Lenoir tot stand gekomen.


Alles in één box, vier ordners – De Monsterkamer
soort project papiercollectie voor boeken
omvang 4 ordners in cassette
formaat 205 x 180 x 275 mm
editie Engels
werkzaamheden onderzoek, samenstelling en redactie, ontwerp, realisatie, productie

in opdracht vanFedrigoni Benelux
projectcoördinatieAlain Devile en Katrien Maes, Fedrigoni Benelux
productie Zwaan Lenoir
foto op de test sheets Ellen Kooi

tool bestellenFedrigoni Benelux