Stacks Image 911
Stacks Image 925
Stacks Image 929
Stacks Image 814
Stacks Image 756
Stacks Image 936
Stacks Image 933
Stacks Image 947
Stacks Image 843
Stacks Image 943
Stacks Image 940
Ruim veertig jaar lang leefde Europa onder de nucleaire dreiging van de Koude Oorlog. Voor het project ‘Remnants of deterrence’ reisden historicus Arnold Pronk en fotograaf Martin Bruining naar de plaatsen waar ooit de kernraketten van de Sovjet-Unie stonden opgesteld. Van het uiterste noorden in Rusland bij Moermansk tot aan de Krim in het zuiden liggen deze vergeten plaatsen verspreid als één lange, aaneengesloten keten.

Na ons – stilte is meer dan een fotoboek. Het schetst een beeld van de Koude Oorlog, het laat zien hoe groot de dreiging daadwerkelijk is geweest en het geeft inzicht in de evolutie van de verschillende wapensystemen. Aangevuld met verhalen van toevallige ontmoetingen, interviews met oud-militairen die op de raketbases werkzaam waren en reisanekdotes krijgt de lezer de kans om mee te reizen door de landen van de voormalige Sovjet-Unie; een unieke inkijk in een verborgen wereld, waarvan iedereen wist dat deze er was, maar waarvan niemand wist waar en hoe deze er daadwerkelijk uitzag.

Het ontwerp van het boek is een mix van een fotoboek en een documentair boek, door tekst en beeld in elkaar te laten grijpen wordt dit effect extra versterkt. De kleurkeuze van het omslag, samen met het gebruik van spot-UV, geeft het boek haast een nucleaire uitstraling.

De complete titel van het boek luidt Na ons – stilte | Overblijfselen van een nucleaire afschrikking / After us – silence | Remnants of nuclear deterence.
soort project boek
omvang 180 pagina’s
formaat 245 x 290 mm
editie tweetalig: nederlands en engels
werkzaamheden concept, ontwerp, infographics, redactie, realisatie, productie

in opdracht van Martin Bruining en Eline van Straaten-Pronk
tekst en onderzoek Arnold Pronk
fotografie
 Martin Bruining
ondersteuning Eline van Straaten-Pronk
Tekst- en beeldredactie De Onderste Steen, Michiel Kruidenier

vertaling nederlands–engels BetterWords Tekst & Vertaling, Ron Rosenbrand
vertaling russisch–nederlands Olivier Frijters en Natalia Windt-Orlovskaya

uitgever Uitgeverij Lecturis
lithografie Marc Gijzen
druk NPN Drukkers
bindwerk Boekbinderij Abbringh

meer informatie en boek bestellenNa ons – stilte
ISBN 978-94-6226-467-0