Stacks Image 371
Stacks Image 845
Stacks Image 848
Stacks Image 801
Stacks Image 873
Stacks Image 870
Stacks Image 885
Stacks Image 904
Stacks Image 900
Stacks Image 908
Stacks Image 866
Stacks Image 863
Stacks Image 915
Stacks Image 912
Stacks Image 889
Stacks Image 896
Stacks Image 893
Beeldend kunstenaar Caspar Berger maakt kunst waarin de actualiteit en de kunsthistorische canon een belangrijke rol spelen. Het zelfportret en zijn eigen lichaam zijn daarin vaak het vertrekpunt voor omvattende thema’s als vrijheid, sterfelijkheid en politieke (geloofs)systemen.

Evenbeeld bestaat uit vier delen: Skin, Skeleton, Universe en Spirit. Caspar en zijn partner Annick Vroom gaven ons het idee mee om vier boeken te maken. Dat idee beviel ons maar we wilden ook een monumentaal boek maken en zagen de oplossing eerder in één stevig en monumentaal verzameld werk. We zochten immers naar een mooie aansluiting op het werk van Caspar Berger: groots, monumentaal. Door gebruik te maken van verschillende papierdikten – ieder deel begint met 250 grams papier – voelt de gebruiker waar een nieuw ‘boek’ begint.

Monumentaliteit hebben we ook in het omslag gebracht door samen met het team voor een titel te kiezen die uit één woord bestaat: Evenbeeld. Een sterk woord dat verwijst naar het zelfportret en het eigen lichaam. Het beeld op de voorzijde – een sterke uitsnede uit het werk Narcissus / Self-portrait 15 – verbeeld de titel nog eens op krachtige wijze. Rechts ziet men een driedemensionaal zelfportret van Caspar Berger, links is de contramal daarvan te zien. Het beeld is op zwart papier in twee tinten zilver gedrukt. Niet toevallig want zilver wordt traditioneel gebruikt in spiegels. De titel is in contrasterend witte foliedruk aangebracht.

Ook bijzonder aan het boek is dat er aandacht is voor het denkproces en creatieve werkwijze van Caspar Berger. In het ontwerp hebben we dit samen verwerkt met de inleidende teksten van Frits Scholten, waardoor een mooie dynamiek ontstaat tussen deze twee onderdelen. Daaropvolgend is steeds het catalogus-gedeelte geplaatst, prachtig gefotografeerd door Erik en Petra Hesmerg. De selectie van het vele beeldmateriaal was in onze handen.

Deze publicatie verschijnt gelijktijdig met Caspar Bergers' overzichtstentoonstelling ‘Inner Voice’ in de Fundació NUMA – Espais de Cultura, Ciutadella, Menorca, Spanje.
soort project boek
omvang 230 pagina's
formaat 230 x 300 mm
editie Nederlands, Engels, Frans en Spaans
werkzaamheden concept, ontwerp, beeldredactie, realisatie, productie

in opdracht van nai010 uitgevers
uitgever Laurence Ostyn
fotografie Erik en Petra Hesmerg
productie Sara Duisters, Laurence Ostyn
auteurs Jan Teeuwisse, Frits Scholten, Joke de Wolf, Caspar Berger en Annick Vroom
tekstredactie Els Brinkman
vertalers Billy Nolan, Florent Arjol Condé en Édouard Vergnon, Goedele De Sterck

papier binnenwerk Edixion 80gr, 140gr, 250gr, Antalis
papier omslag Wibalin 570 Black Natural, Winter & Company
lithografie Marc Gijzen
druk
NPN Drukkers
bindwerk Boekbinderij Van Mierlo

boek bestellen Nederlandswww.nai010.com
ISBN 978-94-6208-854-2

boek bestellen Engelswww.nai010.com
ISBN 978-94-6208-855-9

boek bestellen FransBerger Vroom
ISBN 978-94-6208-856-6

boek bestellen SpaansBerger Vroom
ISBN 978-94-6208-857-3

op de foto's De opstelling van het werk Family op de binnenplaats van Fundació NUMA, op Menorca. (foto Erik en Petra Hesmerg)
Laurence Ostyn van nai010 uitgevers overhandigt het eerste exemplaar van het boek aan de directeur van Fundació NUMA, bij de opening van de tentoonstelling op Menorca. Rechts op de foto Caspar Berger.