Stacks Image 362
Stacks Image 845
Stacks Image 848
Stacks Image 371
Stacks Image 801
Stacks Image 760
Stacks Image 763
Stacks Image 805
Stacks Image 808
Stacks Image 812
Stacks Image 815
Stacks Image 378
Stacks Image 382
Stacks Image 375
Stacks Image 790
Stacks Image 826
Stacks Image 829
Stacks Image 819
Stacks Image 822
Stacks Image 838
Het nieuwe Schiphol opende in 1967 haar deuren. Alles was uitgedacht, van het stelsel van landingsbanen tot aan de details van het interieur en de inmiddels wereldberoemde bewegwijzering. De ontwerpers hadden goed naar de nieuwste ontwikkelingen in de luchtvaart gekeken en brachten die compromisloos samen. Zo werd Schiphol een schoolvoorbeeld van een moderne luchthaven. Dit boek beschrijft hoe een groot team topontwerpers destijds vorm gaf aan het nieuwe Schiphol. Hun ideeën hebben de sfeer en de kwaliteit van Schiphol tot op de dag van vandaag bepaald.

Het boek is gebaseerd op een onderzoek dat SteenhuisMeurs deed naar de kernwaarden van het Schiphol na de opening in 1967. Om hiervan een aantrekkelijk publieksboek te maken is Beukers Scholma gevraagd voor zowel het ontwerp als de beeldredactie. Het ontwerp van het boek is even simpel en helder in zijn opzet als de rustgevende interieurs van Kho Liang Ie, de kraakheldere bewegwijzering van Benno Wissing en de leesbare gebouwen van het architectenteam NACO, Frans de Weger en Marius Duintjer.

De typgrafie in de Akzidenz Grotesk en de gele kleur van de twee themakaternen zijn ontleend aan de bewegwijzering van Wissing en geven het boek het Schipholgevoel van die tijd. Het stramien waarop het boek is gemaakt bestaat uit vierkanten: de basis waarop de architectuur door de architecten werd gemaakt. Prachtige foto’s van Jan Versnel, Frits Rotgans en Aerophoto zijn in zilver gedrukt op zwart papier. Het effect hiervan is dat we als kijker extra gefocust worden op de architectonische kwaliteiten.

Internationale Duitse prijs – DAM Architectural Book Award 2020
Jurybegründung: „Fast schon prophetisch wirkt heute der Blick in die Geschichte eines Flughafens, den Paul Meurs und Isabel von Lent in ihrem Buch ,,Schiphol, Groundbreaking airport design 1967–1975“ liefern. Während Reisende gegenwärtig selten noch ihrem Weg in die Flughallen finden, revolutionierten Designer in den 60er-und 70er-Jahren am Amsterdamer Schiphol Airport die Gestaltung von Leitsystemen. Mit derselben Klarheit, mit der seit damals Reisende durch die modulare Flughafen-Ar­chi­tektur geleitet wurden, führt die Gestaltung des Bandes durch das Studio Beukers Scholma durch die Kulturgeschichte des Flughafens und seines bahnbrechenden Designs. Die bestechende Auswahl historischer Schwarzweiß-Fotografien des Flughafenalltags erstrahlt in silbrigem Glanz, erweckt die Geschichte Schiphols zum Leben und verleiht dem Lesererlebnis filmische Qualitäten. Von der Präsentation des Inhalts über Verarbeitung und Druck folgt das Buch höchsten Qualitätsstandards, zieht somit aus seinem Gegenstand die besten Lehren und nähert sich ihm auf Augenhöhe an.“
Jonas Lecointe, namens de jury van het Deutsches Architekturmuseum, Frankfurt am Main


Schiphol. Groundbreaking airport design 1967–1975 – Dutch Design Daily
Het boek is net zo strak vormgegeven en even helder ingedeeld als de luchthaven – Trouw

soort project boek
omvang 192 pagina's
formaat 240 x 305 mm
edities Nederlands en Engels
werkzaamheden ontwerp, beeldredactie, realisatie, productie

in opdracht van nai010 uitgevers (Marcel Witvoet)
voor Schiphol Group
fotografie Aerophoto, Frits Rotgans, Jan Versnel, Nederlands Fotomuseum, Maria Austria Instituut e.a.
auteurs Paul Meurs en Isabel van Lent
tekstredactie Els Brinkman
beeldredactie Beukers Scholma
beeldaquisitie Marc Lamain, nai010 uitgevers
productie Marc Lamain, Milou van Lieshout, nai010 uitgevers
vertaling Jean Tee

druk NPN Drukkers
bindwerk Boekbinderij Abbringh

boek bestellen Nederlandswww.nai010.com
ISBN 978-94-6208-544-2

boek bestellen Engels
www.nai010.com
ISBN 978-94-6208-545-9

filmpje Het eerste exemplaar van het boek werd door de auteurs Isabel van Lent en Paul Meurs overhandigd aan de CEO van Schiphol, Dick Benschop.